Bananen, MOSS en de nieuwe EU BTW regels
In de afgelopen paar dagen, heb ik de nieuwe EU btw-regelgeving moeten uitleggen aan een paar mensen die niets weten over hoe e-commerce (of inderdaad, internet) werkt. Ik moest een ‘echte wereld’ analogie vinden om hen de zorgen van micro en eenmanszaken te laten begrijpen. Voel je vrij om het te gebruiken.
Ik heb bananen bomen en verkoop ze op een kraam buiten mijn huis. Ik volg alle regels voor bananen-verkopers. Ik verkoop aan mijn buren die langs komen. Ik verdien niet veel geld, maar het is een beetje inkomen waar ik zelf voor werk.
Op een dag, kom ik erachter dat er een nieuwe wet is aangenomen die zegt dat ik moet uitvinden in welke straten mijn klanten wonen. Als ik te verkoop aan een buurman van De Groene Straat, moet ik een kleine belasting betalen aan die straat. Als ik verkoop aan een bewoner van De Rode Straat, moet ik een andere belasting betalen voor hem. Als ik verkoop aan iemand van mijn eigen straat, zijn de regels weer anders.
Een aardige man genaamd de heer Moss biedt aan me te helpen de juiste mensen van iedere straat te vinden om te betalen. Maar het is aan mij om ervoor te zorgen dat alle betalingen correct worden uitgevoerd. De mensen op De Groene Straat hebben overigens nog een aantal ingewikkelde regels die ik moet volgen maar de heer Mos weet nog niet alle details.
Ik heb overwogen om alleen nog bananen te verkopen aan mensen in mijn straat. Ook al verlies ik hier sommige klanten door. Er is echter nog een wet die zegt dat het niet is toegestaan om te discrimineren op basis van in welke straat iemand leeft.
Ik heb wel een andere optie. Als ik dit wil voorkomen kan ik mijn bananen verkopen aan de Banana Superstore. Zij zullen alle verantwoordelijkheid nemen voor vingerafdrukken van klanten en het uitvinden in welke straat ze leven en dit te registreren. Ze zullen echter 65% van het geld voor zichzelf nemen. En er is geen garantie dat ze daadwerkelijk mijn bananen op voorraad nemen en verkopen. Daarnaast is er de kans dat ze eisen dat ik een Banana Direct leverancier wordt. Dit betekent dat ik nooit mijn bananen mag verkopen aan een andere supermarkt. Of ze geven mensen mijn bananen gratis, als onderdeel van hun Banana Unlimited-programma. Ze betalen me dan een zeer, zeer kleine prijs voor dit.
Ik heb slechts drie weken om te beslissen welke van deze opties ik wil nemen. Niemand vertelde me over de wet van tevoren. Ze hebben niemand met een bananen kraam hierover verteld. Ze hebben wel de Banana Superstore geinformeerd. Die is nu al voorbereid op deze veranderingen. De toekomst van mijn bananen kraam ziet er somber uit. Ik krijg geen antwoord van de heer Moss.
Ik wordt momenteel gebombardeerd door mensen die aanbieden om vingerafdrukken van bezoekers van mijn bananen stal voor mij te registreren, (betaald).
En de machthebbers willen gewoon niet accepteren dat bananen kraampjes zoals de mijne daadwerkelijk bestaan.
Is er een toekomst voor mijn kleine kraam?
Heb jij een eenmanszaak of een klein bedrijf en word je beïnvloed door de wijzigingen in de EU-btw-regelgeving onderneem dan nu actie. Lees hoe de veranderingen jouw bedrijf beïnvloeden. Neem deel aan de discussies met andere kleine bedrijven, schrijf naar politici, Europarlementariërs, ondertekenen de EU-brede petitie aan Pierre Moscovici. Voor meer informatie, klik hier.
Dit artikel is een Nederlandse vertaling van de blog op http://hannahkate.net/hannahs-bananas-a-vatmoss-analogy/