Telewerken stagneert. Toekomst aan videoconfencing!?

Telewerken vs videoconferencing

CBS heeft onderzoek gedaan naar telewerken. Uit dit onderzoek blijkt dat in de periode 2004-2010 het aantal bedrijven, met meer dan 10 werknemers, dat mogelijkheid tot telewerken aanbiedt, is gegroeid van 25% naar 61%. In 2012 is dit echter lichtjes afgenomen tot 59 procent .De mogelijkheid voor telewerken is in Nederland met 90% het meest beschikbaar bij financiële instellingen en IT bedrijven. Dit is te verklaren door de hoge mate van automatisering van processen. Bij bedrijven die een fysieke prestatie leveren is telewerken veel minder ingevoerd. Minder dan de helft van de bedrijven in de bouwsector biedt de mogelijkheid tot telewerken. Terwijl ook in deze sector voordelen te behalen zijn voor het personeel dat niet in de directe uitvoering betrokken is. Een bouwbedrijf dat videoconferencing implementeert zal beter scoren op de CO2 prestatie ladder. En is daarmee aantrekkelijker als leverancier voor de overheid.

Management bepaalt succes van telewerken

De beschikbaarheid van telewerk mogelijkheden betekent echter nog niet dat deze ook daadwerkelijk gebruikt worden. Een vriend van mij werkt op de beursvloer van een grote Nederlandse bank. Een omgeving die volledig geautomatiseerd is! Bij uitstek geschikt voor telewerken. Ook is het beleid van de bank erop gericht om het aantal werkplekken drastisch te reduceren. Toch is de praktijk anders. Hij wordt geacht dagelijks op de beursvloer aanwezig te zijn. Telewerken,  thuiswerken, Het Nieuwe Werken. Het is niet mogelijk! De reden? Zijn manager wil dat hij dagelijks aanwezig is.

Dit kom ik bij meer bedrijven tegen. Er is geinvesteerd in systemen. Maar het wordt niet gebruikt. Doodzonde van het geld! Verspilling! Wat gaat er mis in dergelijke organisaties? Vaak is het systeem door IT geïntroduceerd en geïmplementeerd. De organisatie is echter vergeten om aandacht te schenken aan de zachte kant: de gedragsverandering van de medewerker. Een dergelijke gedragsverandering gaat niet vanzelf. Pas als iemand iets 7 keer heeft gedaan zit het in zijn systeem. Dus hoe mooi systemen ook zijn, investeer ook in opleiding en training.

Succesvol videoconferencing in het MKB

Daarom heb ik voor MKB bedrijven het online programma ontwikkeld “Succesvol Videoconferencing In Het MKB”. Dit programma ondersteunt gedurende 12 maanden de implementatie van videoconferencing. Het bedrijf ontvangt een banner voor zichtbare promotie van videoconferencing. Deelnemers aan het programma ontvangen regelmatig tips en trucs per e-mail. Ook zijn er  tips om videoconferencing onder de aandacht te brengen van werknemers, klanten en leveranciers door gebruik van intranet en internet. Deelnemers wisselen  eenvoudig ervaringen met elkaar uit. Ook wordt bijgehouden hoeveel kilometers en reistijd er bespaard wordt door gebruik van videoconferencing. Op deze wijze kan het bedrijf laten zien dat er daadwerkelijk gebruik gemaakt wordt van de investering. Een toename van het aantal gebruikers kan daarmee goed onderbouwd worden.

Wil jij ook starten met videoconferencing? Download mijn gratis e-book met 10 tips voor videoconferencing!

Bron:

  • CBS – Ron de Heij