Webinar als video publiceren

Een Webinar als video publiceren. Onlogisch? Nee. Want een goed webinar kun je langer gebruiken. Voor aanmelders die het live webinar gemist hebben. Of voor deelnemers aan een van je trainingen. Of als gratis weggever. Maar waar ga je nu je webinar als video publiceren? Inmiddels heb ik meer dan 50 webinar opnames als video gepubliceerd. Dit zijn de LunchWebinar recordings die beschikbaar zijn in de LunchWebinarClub. Het LunchWebinar.nl concept ben ik in september 2013 gestart. Het is een Expert Interview Serie. Het concept is: Iedere week organiseer ik een lunch webinar. Op dinsdag. Om 12 uur. Met een expert ondernemer als gast spreker. De expert ondernemer krijgt een half uur om waardevolle kennis te delen. En vervolgens doet hij een exclusief aanbod aan de deelnemers van het webinar. Exclusief betekent: Een speciale prijs Een of meer extra’s bij zijn product. Bijvoorbeeld een extra online product. Of een coaching sessie. De opname van het het lunch webinar is vervolgens tot woensdagavond 23.59 uur online te bekijken. Op LunchWebinarClub. Het publiceren van een webinar opname is niet moeilijk. Als je de juiste tools hebt. Dan kun je je video eenvoudig na afloop beschikbaar maken. Openbaar, afgesloten of alleen na achterlaten van je email adres. Voor het publiceren van de lunch webinar opname als video heb je het volgende nodig:

      1. webinarsoftware met opname mogelijkheid;
      2. een account bij een video dienst;

Niet noodzakelijk, maar wel handig voor het webinar als video publiceren:

      1. screen capture en video edit software;
      2. online tools voor video conversie;
      3. een website met een eigen domein;
      4. software om makkelijk je webinar registratie pagina, bedank pagina en/of video pagina te maken;
      5. software om eenvoudig nieuwsbrieven te versturen: gebruik hiervoor een Email Service Provider (ESP) .

1. Webinarsoftware

Ik gebruik GoToWebinar. Waarom? Omdat het in mijn ogen nog steeds de beste webinar software is die er op dit moment te krijgen is. Ik noem het ook wel de rolls royce onder de webinar software. Dat geeft al aan dat het niet de goedkoopste software is. Perfect is het ook niet. Maar wel het meest stabiel. Sterk in opkomst sinds januari 2014 is WebinarJam. WebinarJam is een apart verhaal. Het is een add-on op Google Hangout On Air (HOA). Dit betekent dat het webinar rechtstreeks op Youtube wordt uitgezonden. En op je Google plus pagina. De opname is al tijdens de live uitzending beschikbaar voor afspelen (replay). Je hoeft hier dus niet zelf je video te uploaden.

2. Video dienst

Omdat video’s grote bestanden zijn een veel internetverkeer genereren wordt geadviseerd om video’s niet op je eigen website server te hosten. Er zijn veel aanbieders. Bekende voorbeelden zijn YouTube, Vimeo en Wistia. Een volledig overzicht van video diensten is hier te vinden op wikipedia. Weet je niet welke dienst te kiezen? Lees hier waarom ik voor Vimeo kies. Op wistia vind je meer info waarom en wanneer anderen kiezen voor youtube en wanneer een andere aanbieder. Zelf gebruik ik Vimeo Business / Vimeo Pro. De kosten bedragen € 159 per jaar. Een gedetailleerd overzicht van de verschillende accounts en de mogelijkheden per account vind je hier.

Niet noodzakelijk maar wel heel handig:

1. Screen Capture en video edit software

Met deze tools kun je je beeldscherm opnemen. Als de opname om onbekende reden niet wil uploaden naar mijn vimeo of youtube account dan speel ik de opname af en maak een screencapture. Niet ideaal maar soms wel de snelste weg naar het publiceren van de opname. Ik gebruik hiervoor screenflow. In screenflow kun je ook edits maken, teksten toevoegen en andere effecten.

2. Video conversie

Soms vraagt het extra aandacht. Omdat de techniek je in de steek laat. Of omdat er een menselijke fout is gemaakt. Dan is het goed om te weten dat er tools zijn die je kunnen helpen. Er zijn diverse online tools waarmee je het format kunt omzetten, converteren van het ene naar het andere format. Voorbeelden zijn: Zamzar Handbrake Iskysoft Welke het beste werkt is erg afhankelijk van wat er mis is met je opname.

3. Een website met een eigen domein

Je eigen plek op het internet. Daar kan iedereen jouw bedrijf vinden. De kosten voor het maken van een website variëren enorm.

4. Leadpage

Leadpage is een online tool waarmee ik heel eenvoudig webinar registratie pagina’s maak, bedank pagina’s. Met of zonder video erin geïntegreerd. Voorbeelden van dergelijke pagina’s zijn:

  1. aanmeldpagina lunchwebinar
  2. bedankpagina lunchwebinar
  3. gratis weggever webinar-experts
  4. bekijken webinar opname.

Leadpage werkt echt volgens het principe: klik, pas aan en publiceer.

 

5. Software voor het versturen van je mailings, nieuwsbrieven, e-zines.

Om de deelnemers van je webinar te informeren over de opname, het aflopen van het aanbod, nieuwe webinars, je producten en diensten of ander nieuws heb je een email service provider nodig.  Veel gebruikte tools zijn Mailchimp (Engelstalig) en Autorespond (Nederlandstalig)

Door gebruik te maken van deze tools kun je eenvoudig je webinar als video publiceren.