7 Tips voor aandachtige deelnemers bij webinars
20 juni 2016 

7 Tips voor aandachtige deelnemers bij webinars

Jij geeft regelmatig webinars.
Je ziet regelmatig deelnemers halverwege het webinar uitloggen.
Waarom?

Hebben zij offline iets beters te doen dan luisteren naar één van jouw webinars?
Hoe krijg ik nu de aandacht van deze deelnemers gericht op mijn webinar?

Interactieve webinars

Ik geef je hier wat tips.
Tips die je kunt gebruiken voor jouw webinars.
Om ze interessanter te maken.
Geef jij nog geen webinars? Lees dan de tips goed door en begin daarna gelijk met jouw eerste gratis webinar.

  1. Voorkom storend geluid

Voor live webinars maar ook opgenomen is het toch belangrijk in een stil vertrek te zetten. Hou het raam gesloten zodat je niet de vogels en het verkeer op de achtergrond hoort. Zet al je apparaten op stil zodat niet het gerinkel van jouw telefoon plots klinkt. Zorg dat je tijd echt ingepland hebt en niet jouw gezinsleden onverwachts binnen komen.

  1. Vraag aandacht

Vraag ook jouw deelnemers in de communicatie vooraf en aan de start van jouw webinar hun aandacht erop te houden. Geef als tip dat het raadzaam is de mobiel op stil te zetten en/of in een rustige ruimte te zitten. Vertel pen en papier gereed te houden zodat deelnemers notities kunnen maken, jouw verhaal is immers interessant.

  1. Verhoog emoties

Geef tijdens de start van jouw webinar duidelijk aan dat je iets vertelt wat de moeite waard is. Elke deelnemer kiest bewust voor jouw webinar, die aandacht heb je al. Versterk dit door middel van een uniek aanbod dat je hebt aan het einde. Vertel dit in het begin en herhaal het tijdens het webinar.

  1. Interact

Deelnemers hebben vragen, laat ze deze stellen via de chat. Beantwoord ze niet tussendoor. Je kunt wel aangeven dat je de vraag hebt ontvangen en deze later zal beantwoorden. Gebruik een poll om informatie te verkrijgen en je behoudt ook de aandacht.

  1. Hou het simpel

Gebruik de taal die iedereen begrijpt. Wellicht heb je nieuwkomers onder je deelnemers. Ben je er zeker van dat je een professioneel publiek hebt dan kan je natuurlijk hun taal spreken. Maar ook dan is vaak simpel taalgebruik minder vermoeiend om je focus te behouden.

  1. Verhaal je feiten

Presenteer niet een lijst van feiten. Gebruik hiervoor grafieken en licht deze toe. Probeer dit in de vorm van een verhaal te doen. Of gebruik als voorbeeld een persoonlijke (of van iemand anders) ervaring.

  1. Wees duidelijk

Geef aan hoe lang je webinar duurt, dat er ruimte is voor vragen stellen, dat je een pol gebruikt. Introduceer jezelf, gastsprekers en vraag jouw deelnemers waar ze vandaan komen en noem dat. Een goede introductie is goud waard.

Zijn er nog meer tips? Vast en zeker. Ik leer ook elk webinar dat ik geef, en aan deel neem, nieuwe dingen. Als jij je tips als reactie op deze blog achterlaat dan wordt dat door mij en de lezers erg gewaardeerd.

Heb je na dit lezen zin om je webinar te starten? Je kunt je eerste webinar(s) gratis uitproberen bij GoToWebinar. Probeer het nu!

Over de schrijver
Reactie plaatsen