Gratis Foto's voor Webinar, Website en Presentaties
15 december 2014 

Gratis Foto's voor Webinar, Website en Presentaties

Het gebruik van foto’s maakt je webinar, website en presentatie veel aantrekkelijker. Natuurlijk zijn er de standaard Microsoft clip arts. Maar die kom je overal tegen. Ook zijn er ook veel foto’s via google te vinden.
Maar die gebruiken raad ik je af. Vaak zijn deze foto’s niet rechtenvrij. Berucht is het verhaal van Getty Images die ondernemers facturen stuurde van honderden euro’s. Zonder waarschuwing.
Ik kwam deze lijst tegen van 8 sites met gratis foto’s voor je webinar, website en presentaties. Met deze gratis afbeeldingen maak je je presentatie aantrekkelijker.

Richtlijnen voor het gebruik van afbeeldingen.

Copyright en toestemming

Omdat iets gemakkelijk is, wil dit nog niet zeggen dat je het legaal gratis mag gebruiken. Alleen als je expliciete toestemming hebt voor het legaal gebruik van een afbeelding de afbeelding gebruiken. Anders: niet doen!

Met zoveel gratis afbeeldingen hoef je er nooit voor te betalen.
Echter betaalde afbeeldingen hebben soms betere (lees: hogere) kwaliteit en minder restricties in gebruik. Een van de restricties kan zijn het vermelden van de fotograaf in de foto.

Afbeelding kwaliteit

Je afbeeldingen moeten er goed uit zien in een presentatie sheet. Niet wazig (blurred).
Maar de kwaliteit hoeft niet zo hoog te zijn als voor drukwerk.
Als je foto’s online koopt, bespaar dan geld door niet de hoogste resolutie te kopen. Richtlijnen voor de foto afmetingen geeft aan dat de afmeting in overeenstemming moet zijn met de schermgrootte van je presentatie. Als je een foto schermvullend gebruikt heb je een hogere resolutie nodig.

Foto’s versus tekeningen

Foto’s zijn over het algemeen visueel aantrekkelijker. Maar soms kan een clip-art je idee beter weergeven. Door vormen, pijlen en kleine foto’s te combineren kun je een visueel aantrekkelijke webinar presentatie maken.

Hieronder een overzicht van gratis en betaalde bronnen voor foto’s voor webinar, website en presentaties.
Let op: de voorwaarden kunnen wijzigen. Check altijd de Veelgestelde Vragen (FAQ) of de gebruiksvoorwaarden op de site.

Gratis Foto’s sites

Deze sites staan gratis gebruik toe van de afbeelding. Zelfs zonder het noemen van de maker van de foto.

freeimages: Een goede bron voor gratis foto’s. Na registratie heb je direct toegang.


FreeImages


morgueFile
: Gratis stock foto’s.

Morgue_file_images


FreeMediaGoo
: Kleine site met een collectie van hoge kwaliteit. Veel foto’s van professioneel fotograven.

Free_media_goo


pixabay
: Nog een bron van gratis foto’s voor je webinar presentatie.

Pixabay_images


Unsplash
: Een leuke site waarbij je iedere week 10 gratis foto’s in je mail ontvangt. Je krijgt ook direct toegang tot alle vorige foto’s.
Unsplash_photos

Icons and Clip Art

Tot slot hier enkele bronnen voor het vinden van icons, tekeningen en clip art afbeeldingen voor het gebruik in je webinar, website of presentaties.

Iconfinder: Een uitstekende zoekmachine voor het vinden van icons om in je presentatie te gebruiken.

Filter wel op “geschikt voor commercieel gebruik”.

iconfinder


CoffeeCup Icons Pack
: Een uitgebreide collectie van (betaalde) icons om in je webinar presentatie te gebruiken. Vaak in hogere resolutie dan voor web gebruik noodzakelijk. Daarmee ideaal voor gebruik in presentaties.


Coffeecup


Free Social Media Icon Sets
: Veel collecties van Social Media icons voor gebruik in presentaties. Gebruik ze bijvoorbeeld bij je contact gegevens in de presentatie. Check wel de gebruiksvoorwaarden want niet alle icons zijn voor commercieel gebruik beschikbaar.

Free_Social_Media

Ik ben benieuwd hoe en waar jij passende foto’s voor je blog vindt. Heb jij nog andere gratis bronnen, noem ze dan in een reactie.

Foto credits
Deze blog is geschreven door Gihan Perera voor GoToMeeting UK:

Over de schrijver
Afbeeldingen en foto's bewerken: online tools
Door

Afbeeldingen en foto's bewerken: online tools

op 03 Feb 2015

[…] Sinds enige tijd bouw ik mijn eigen foto archief op. Bij indolonka.nl gebruik ik bijna uitsluitend zelfgemaakte foto's. Hier op slimmerondernemen gebruik ik vaak stock foto's. Zeker sinds ik goede gratis stockfoto's heb ontdekt. Mijn favoriet is Pixabay. Het scheelt mij enorm veel tijd omdat ik nu snel en gemakkelijk een goed passende foto vind. In een eerder blog schreef ik al over goede gratis stockfoto sites voor je website en webinar presentatie. […]

jOS
Reactie plaatsen