In 10 stappen starten met outsourcing aan internationale freelancer (stap 1-5)
07 juni 2013 
in MKB

In 10 stappen starten met outsourcing aan internationale freelancer (stap 1-5)

Internationale freelancers worden ook steeds meer door Nederlanders gebruikt voor outsourcing. Een deel van je taken als ondernemer laat je door anderen doen. Maar niet zoals vroeger, met een vaste medewerker, of uitzendkracht. Nee! Door een internationale freelancer. Door internet kan dit eenvoudig. En goedkoop!  Zo krijg jij als ondernemer ruimte om echt met ondernemen bezig te zijn.

Begin juni besprak ik met een collega ondernemer onze ervaringen met outsourcing aan internationale freelancers via internet. Op weg naar huis kreeg ik een twitterbericht van hem dat in NRC een artikel van redacteur Carola Houtekamer staat: het uitbesteden van artikelen schrijven. Haar artikel is geschreven met freelancers in India, Bangladesh en Zweden. Duidelijk is dat het online werken met internationale freelancers wel degelijk verschilt van het werken met Nederlandse freelancers. [Op 1 september 2016 heeft NRC het artikel van verwijderd / verplaatst.]

10-stappenplan starten met internationale freelancers:

Stap 1: Maak een account aan

Bij de internationale platforms zoals Upwork kun je eenvoudig online je account aanmaken. Zorg dat je een veilig wachtwoord gebruikt. Zo voorkom je misbruik van je account. Betalen kan eenvoudig via je creditcard of paypall account. Er zijn ook al bedrijven die voor jou de internationale freelancer selecteren op basis van jouw eisen en wensen.

Stap 2: Kijk bij bestaande opdrachten

Op het platform vind je veel bestaande opdrachten. Zoek vergelijkbare opdrachten. Bekijk deze en gebruik dit als input voor je eigen opdracht.

Stap 3: Stel een goede opdracht op

Wees duidelijk in wat je zoekt: de aard van het werk, de uren, de looptijd en de prijs. Je kunt nog meer criteria opgeven bijvoorbeeld: minimum aantal uren via het platform gewerkt, de beoordelingsscore, continent en tijdzone.

Stap 4: De prijs

Je kunt kiezen voor een vaste prijs of op uurbasis. Als je op uurbasis werkt kun je een maximaal aantal uren per weeek opgeven, zodat je de kosten eenvoudig kunt beheersen. Mijn eerste opdracht was een opdracht voor een vaste prijs van $1,11. Ja! $1,11. Wat heb je dan laten doen? Ik heb bij een lijst van 100 namen het tussenvoegsel in een aparte kolom laten plaatsen. Voor mij was het niet interessant of iemand dit handmatig zou doen of geautomatiseerd. Ik had gewoon geen zin om het zelf te doen. Ik heb de tijd besteed aan het verkennen van Odesk. Zo heb ik voor minder dan € 1 de mogelijkheden ontdekt. Inmiddels heb ik in 2 jaar tijd ruim 1000 uur uitbesteed via dit platform.

Stap 5: Je opdracht publiceren

Taaadaa: Daar is het moment, je gaat je opdracht publiceren. Je kunt kiezen tussen openbaar publiceren of op uitnodiging.

  1. Het voordeel van openbaar is dat je gebruik kunt maken van de wereldwijde concurrentie. Het aantal reakties kan overweldigend zijn. Houd daar rekening mee!

  2. Als ik al iemand op het oog heb of zeer specifiek wil selecteren kies ik voor op uitnodiging.

Het beste is moment om te publiceren is op werkdagen. In het weekend en op feestdagen zul je aanmerkelijk minder reakties krijgen. Na het publiceren komen de reakties. Soms stromen ze letterlijk binnen.

In mijn volgende blog artikel lees je deel 2 van In 10 stappen starten met outsourcing aan internationale freelancer (stap 6-10).

Ik wens je veel plezier en succes met grenzeloos ondernemen. Wil je weten welke fouten ik gemaakt heb, meld je dan aan voor mijn e-zine. Daarin deel ik mijn ervaringen en tips zodat jij niet dezelfde fouten maakt. Zo bespaar je tijd en geld.

Over de schrijver
In 5 stappen een internationale freelancer selecteren
Door

In 5 stappen een internationale freelancer selecteren

op 02 Sep 2013

[…] Ook jij kunt via internationale freelancers werk uitbesteden. Lees mijn vorige blog “In 5 stappen starten met internationale freelancers” voor de 5 stappen om te starten. Je opdracht staat online en de reakties stromen binnen. Wat nu? […]

Lunchwebinar: de 3 grootste blunders in online marketing [video]
Door

Lunchwebinar: de 3 grootste blunders in online marketing [video]

op 15 Sep 2013

[…] Voor dit lunchwebinar maakte ik gebruik van GoToWebinar van Citrix. Je kunt een gratis 60 dagen demo account aanvragen via webinar-experts.nl. Voor het aanmelden heb ik GoToWebinar en Mailchimp gekoppeld aan leadpage.nl. De opname is gemaakt op mijn MacAir met de standaard opname functie van GoToWebinar. De opname heb ik in iMovie ingekort. Daarna heb ik via Odesk mijn video man in Brazilie de intro en outro laten toevoegen. Oh ja, de intro en outro is gemaakt door mijn videoman in Bangladesh. Wil je ook met internationale freelancers gaan werken? lees dan mijn blog "In 10 stappen starten met outsourcing aan internationale freelancer". […]

Agenda lunchwebinar
Door

Agenda lunchwebinar

op 27 Sep 2013

[…] (virtual Assistant) Melanie zal dan vanuit Sydney het webinar begeleiden. Meer informatie over het werken met internationale freelancers vind je in mijn […]

Reactie plaatsen