Facebook, Metadata en de Cybercrimineel!
24 december 2013 

Facebook, Metadata en de Cybercrimineel!

Kerstvakantie. Tijd van samenzijn. Leuke momenten die je wilt vereeuwigen in een foto. En wat een uitvinding! Want dankzij die iPhone, Samsung of welk ander telefoonmerk dan ook, is het op elk moment mogelijk om de kids, jezelf, of dat adembenemende uitzicht op de kiek te zetten. En op facebook te plaatsen. In al die onschuld en goede bedoelingen zit echter een hoop informatie verscholen die zomaar in de verkeerde handen kunnen vallen. Metadata. Maar hoe zit het daar nu mee? Is de informatie die automatisch aan media en documenten wordt gekoppeld alleen maar eng? Of kunnen we deze data ook nuttig gebruiken voor onze onderneming?

Facebook, Metadata en de cybercrimineel

Metadata hebben dus flinke voordelen voor uw onderneming, maar kunnen in uw nadeel worden gebruikt indien ze bij de verkeerde persoon belanden. Dit laatste speelt vooral een rol bij de online aanwezigheid op sociale media zoals Twitter en Facebook. Ook de cybercrimineel gebruikt Facebook.

Facebook gebruikt deze metadata vooral als marketingmiddel om bijvoorbeeld gerichte advertenties te laten zien, maar zal deze data niet openbaar maken in de foto. Een foto die vanaf jouw account wordt gedownload, bevat dus geen metadata meer. Toch kan het plaatsen van foto’s op uw zakelijke Facebookpagina of uw persoonlijke account ongewenste gevolgen hebben.

Hoe los je dat op? Door de GPS- / locatievoorziening uit te zetten voor deze sociale media, de camera of andere apps. Dit kan in de instellingen van je telefoon (bij de iPhone staat dit onder Privacy – Locatievoorzieningen). Een kleine moeite die je veel zorgen bespaart.

Of je kunt de Metadata handmatig van een document of foto verwijderen. Klik met de rechtermuis op een document in de verkenner. Klik op eigenschappen, daarna op details. Een blauw linkje verschijnt onderaan “Eigenschappen en persoonlijke gegevens verwijderen”.

Het risico in beeld

Stel, je laat alle metadata in de documenten staan. En je plaatst documenten op de website. Een website waar vaak iedere bezoeker de documenten vanaf kan halen en ook metadata kan inzien. Voor cybercriminelen een ideale methode om informatie te vergaren over medewerkers en het bedrijfsnetwerk. In onderstaande video zie je hoe je meta data verwijderd van foto’s op een Apple. Zoek op youtube op remove metadata voor specifieke video’s over verwijderen meta data bij PDF en word bestanden.

Gastblog van Wouter Parent – WE secure IT. Bewerkte versie van eerder verschenen blog op WE Secure IT

Op 24 december is Wouter Parent gastspreker in Lunchwebinar.nl met “Leer denken als een Hacker”. Kun je er niet live bij zijn? Bekijk de opname in 2013! Zodat je  gebruik kunt maken van een exclusief aanbod. En veilig 2014 start!

Over de schrijver
Reactie plaatsen