Rijksmarktplaats helpt overheid duurzaam slimmer ondernemen!
26 januari 2011 

Rijksmarktplaats helpt overheid duurzaam slimmer ondernemen!

Op woensdag 26 januari 2011 ging http://bit.ly/rijks-marktplaats (link bestaat/werkt niet meer) live ! Peter van der Parre, programma manager van het Programma Duurzame Bedrijfsvoering Rijksoverheid, zegt over de Rijksmarktplaats in Het Buitenhuis magazine “We brengen gescheiden werelden bij elkaar, namelijk de categoriemanager kantoormeubilair en de inkopers van de ministeries en de dienst Roerende Zaken van Domeinen, de plek waar oud meubilair wordt opgeslagen voor doorverkoop naar opkopers.

Rijksmarktplaats.nl lancering bespaart tonnen per jaar

Rijksmarktplaats, webinarexperts.nl

Door herbruikbaar meubilair aan te bieden op een Rijksmarktplaats en dit te gebruiken in plaats van nieuw te kopen, kunnen we tonnen met geld besparen. Die werkwijze moet echter wel ingebed worden in de bestaande processen van aanschaf en afstoot van meubilair. Daarom zitten alle relevante partijen bij dit project aan tafel.

 

 

Idee vanuit US naar Nederland

Robert Mares, webinarexperts.nl

Robert Mares

Robert Mares van SlimmerOndernemen is een van de bedenkers van de rijksmarktplaats. Tijdens een bezoek aan het NIGP congres van Amerikaanse overheidsinkopers in Biloxi (2004) deed hij dit idee op. De County of Volusia in Florida liet in een workshop zien hoe zij via het intranet overtollige goederen aan andere afdelingen aanbood binnen de eigen organisatie. Dit idee is in 2005 bij Rijkswaterstaat tot meest innovatieve idee van het jaar benoemd. Daarna is het binnen het ministerie van Verkeer en Waterstaat, nu Ministerie van Infra en Milieu, geïntroduceerd. Sinds die tijd hebben binnen deze overheidsorganisaties diverse goederen een nieuwe bestemming gevonden. Voorbeelden zijn voertuigen, kantoormeubilair en kantoorartikelen die aan het einde van bijvoorbeeld het HSL project elders in de organisatie een tweede leven zijn begonnen.

In 2010 heeft Robert Mares het projectteam ondersteund bij de totstandkoming van rijksmarktplaats.nl. Op deze wijze kan de overheid een bijdrage leveren aan verminderen van verspilling: verspilling van goederen en verspilling van geld wordt nu voorkomen.


Robert Mares helpt organisaties met slimmer ondernemen lagere kosten te realiseren en een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving.

UPDATE augustus 2013: In de eerste 2 1/2 jaar heeft Rijksmarktplaats de overheid een besparing van ruim 2 miljoen euro opgeleverd. (Bron: inkoperscafe en FMM.nl). Dit toont maar weer eens aan: de beste inkoop is geen inkoop!

Over de schrijver
Reactie plaatsen