Videoconferencing is geschikt voor iedere ondernemer
01 februari 2013 
in MKB

Videoconferencing is geschikt voor iedere ondernemer

Schermafbeelding-2013-02-15-om-20.40.44Interview met mobiliteitsadviseur Robert Mares

Een belangrijke online kans die door veel ondernemers nog over het hoofd wordt gezien is videobellen. Niet alleen met klanten, maar denk ook aan vergaderen met je personeel, leveranciers of businesspartners op afstand. Een voorbeeld uit de praktijk.
“Videobellen en videoconferencing is geschikt voor ieder bedrijf dat contact heeft met de buitenwereld”, zegt Robert Mares. Hij is een door Agentschap NL erkend mobiliteitsadviseur van mobiliteitsscan.com. Mares adviseert bedrijven op het gebied van slimmer en duurzamer werken en reizen. Daarbij raadt hij vaak het gebruik van videobellen en videoconferencing aan. Zelf is hij ook een ervaren gebruiker op dit gebied. “De grote voordelen voor bedrijven zijn: reistijdbesparing, kostenbesparing en hun bijdrage aan een beter milieu. Het past heel goed bij de visie van veel bedrijven op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Grote besparing
Maar hoeveel kun je nou daadwerkelijk besparen met het gebruik van videoconferencing? “Als je 200 kilometer in de maand minder reist ben je al geld aan het besparen”, rekent Mares voor. “Een licentie voor een video-conference-pakket kost zo’n 40 euro. Met 200 kilometer in de maand minder reizen, heb je deze investering al terugverdient. En dan hebben we het nog niet eens over de reistijd. Dat is niet direct zichtbaar. Je krijgt er geen rekening voor op de mat, maar als bedrijf moet je daar wel over nadenken. Videobellen en vergaderen kan je al snel geld gaan opleveren.”
Gedragsverandering
Struikelblok voor ondernemers om videobellen en videoconferencing te omarmen binnen hun organisatie is vaak de technische onbekendheid met deze manier van communiceren. “Het is best een grote gedragsverandering”, zegt Mares. “Net als de overstap van reizen met de auto naar reizen met de fiets. De een doet het direct, de ander blijft vastgeroest in het oude patroon. Sommigen kunnen niet omgaan met de techniek, maar over het algemeen heeft iedereen het zo onder de knie”, weet Mares uit ervaring. “Veel bedrijven starten het rustig op. Het beste is videoconferencing stap voor stap te implementeren. Stap 1 is vaak een paar licenties op directieniveau en van daaruit bouw je verder.”
Lees meer over de mogelijkheden van videconferencing en webinars voor jouw bedrijf in ons whitepaper ‘Benut je online kansen: communicatie.’

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen