Youtube of Vimeo beter als platform voor mijn marketing video's?
15 april 2014 

Youtube of Vimeo beter als platform voor mijn marketing video's?

Een vraag die ik vaker krijg is: wat is het verschil tussen YouTube en Vimeo? En is Youtube of Vimeo beter voor mij als ondernemer?

YouTube is de bekendste als het gaat om videosharing platform. Met 800 miljoen unieke bezoekers per maand de grootste waar Vimeo er zo’n 70 miljoen per maand heeft. Maar is YouTube dan ook de meest voor de hand liggende keuze? Wat zijn de verschillen tussen deze twee?

Er valt heel veel te vertellen over YouTube en Vimeo.

Daarom ben ik zeker niet volledig in deze blog. Maar de opvallendste zaken licht ik toe. Zo valt op de eerste plaats op dat YouTube gratis is en geen keuze heeft m.b.t. accountvarianten. Vimeo heeft een gratis “instapper”. Met beperkingen die je op YouTube niet hebt, zoals bijvoorbeeld het niet mogen plaatsen van commerciële content op dit gratis account. Jazeker, je fantastische salesvideo bijvoorbeeld is niet bedoeld voor het Vimeo instapmodel, daarvoor moet je bij de “Business” variant zijn (14€/mnd). De Pro variant is overigens ook 14€/mdn en de Plus variant 7,95€/mnd.

Vimeo heeft een ander publiek dan YouTube

Je kan zeggen dat Youtube “mainstream” is (de grote massa), waardoor natuurlijk ook grote kans dat jouw publiek er bij zit. Vimeo kent veel meer een niche gemeenschap, vooral voor creatievelingen en filmmakers. Een flauwe homevideo vind je lang niet in die mate op Vimeo als op Youtube. Je ziet het ook aan de commentaren. Bij Vimeo vindt je veel minder lompe commentaren; de betrokkenheid van die niche community is gewoon anders.

Uiterlijk en high definition video’s.

Een Vimeo video oogt rustiger, het leidt iets minder snel. Persoonlijk vind ik het mooier, inclusief de gebruiksvriendelijkheid van Vimeo: deze is overzichterlijker en intuitiever dan bij YouTube. YouTube is iets meer wennen in het begin, maar ook niet zo dat het onoverzichtelijk is. Bij YouTube daarentegen kan je weer ongelimiteerd HD (High Definition) video’s uploaden, bij Vimeo hangt dat van je type account af . Dus als je grootgebruiker bent, ben je verplicht bij Vimeo voor de betaalde accounts te gaan.

Bij zowel Vimeo als YouTube kun je je video’s beschermen, tot op bepaalde hoogte.

Bij YouTube kun je je videos verborgen zetten zodat alleen mensen met de goede link kunnen kijken, bij Vimeo kun je een pasword protected video plaatsen zodat je kijker ook het password moet hebben dat jij gemaakt hebt. Bij YouTube kun je behalve verborgen ook een video private maken en dan het email adres opgeven van diegenen die mogen kijken, zij krijgen dan automatisch een mail. Bij Vimeo kan je kiezen voor “only people I choose” maar dan moet je hun Vimeo username intoetsen (als ze al account hebben).

Bij Vimeo kun je gemakkelijker het beginbeeld van je video kiezen.

Dat beginbeeld is het plaatje dat te zien is nog voordat je video afgespeeld wordt. En dat ook in het klein getoond kan worden bij zoekresultaten. Bij YouTube kan je ook je eigen beeld kiezen, maar Vimeo is hier wat handiger in. Je kunt daar bijvoorbeeld “random” kiezen en dan kies je uit een heleboel plaatjes uit je video welke het moet worden. Uiteindelijk zit hier niet een essentieel verschil tussen beide hostingplatforms.

Geld verdienen met Vimeo of YouTube?

Vimeo heeft “video on demand”. Daarmee kan je films huren of kopen, ook van creatievelingen die dat aanbieden op Vimeo, dus niet enkel van de bekendere filmfabrieken. Dat betekent dat jij jouw films kan aanbieden; je mag zelfs een groot deel van de inkomsten houden. Dus zit je publiek op Vimeo, misschien een overweging als onderdeel van je verdienmodel? YouTube heeft niet de video on demand zoals Vimeo, maar daar kun je bijvoorbeeld met advertenties op of over je video’s geld verdienen. Je hebt dan wel heel veel views nodig wil dat een beetje aantikken. Is dat niet je verdienmodel, dan zou ik advertenties niet op al je video’s toelaten: je stimuleert je kijker weg te klikken van jouw content.

Met welke word je beter gevonden?

Of moet je je video’s gewoon op beide plaatsen of misschien op nog veel meer videohostingplekken? Google heeft geen mechanisme (tot nu) om twee exacte dezelfde video’s op 2 verschillende videosharingsplekken te herkennen. Google zal dan ook andere factoren een rol laten spelen om te bepalen welke voorrang krijgt. Bijvoorbeeld of die video ergens op een site embed is en hoe actief het daar is en relevant. Hoewel Google natuurlijk eigenaar van YouTube is (2e grootste zoekmachine!), is het geen per definitie kwestie dat het alleen maar sec afhangt van plaatsen op YouTube en je staat altijd en per definitie vooraan in de rij. Je kan je video’s ook iedere keer op nog veel meer en andere hostingsites plaatsen, maar dat vind ik ook een beetje een “omdat-het-kan-doe-ik-het-en-is-er-vast-wel-iemand-die-mij-een-keer-ziet” strategie.

Belangrijker vind ik de vraag: waar zit je publiek?

Is je publiek vooral actief op YouTube of Vimeo? En daaraan gekoppeld: wat biedt jij jouw publiek? Als je publiek de niche gemeenschap van creatievelingen en filmmaker betreft, lijkt Vimeo een voor de hand liggende keuze. Is je content meer informatief? Entertrainment? Of info-tainment? Dan lijkt YouTube het meest voor de handig liggende. Maar misschien laat je jouw keuze bepalen door andere factoren.
Voordat je aan de slag gaat is het goed om te weten welk video type jij bent. Ted heeft dit, natuurlijk, in een video uitgebeeld.

Je kunt nu met 25% korting een Vimeo account openen. Geef ook je BTW nummer door als VAT nummer. Je betaalt dan geen BTW. Dit kan ook achteraf, tot 1 jaar na facturatie.

Deel jouw ervaring over deze of andere videosharingssites hieronder, zodat we er allemaal van kunnen leren. Waarvoor hartelijk dank!

Gastblog van Ted Daamen

Deze blog is eerder geplaatst op EasyVideoMarketing.nl

Over de schrijver
Reactie plaatsen