Zo ga je harder opschieten door zachter werken
17 mei 2014 

Zo ga je harder opschieten door zachter werken

Terwijl ze een laatste email beantwoordt op haar telefoon, neemt Heleen een slok van haar koffie. Dan kijkt ze me aan: “Het is zo druk op dit moment met m’n bedrijf. Ik zou het graag anders willen. Maar ja, hard werken hoort er nu eenmaal bij”.

Op zondagmiddag zwoegen op je administratie

Veel ondernemers zullen dit herkennen: druk. Altijd druk. Je zaak vraagt continu aandacht. Klussen doen voor bestaande klanten en ondertussen ben jij alweer bezig met marketing om nieuwe klanten te krijgen, met je boekhouding, de belasting of je personeel. Houdt het dan nooit op? Vroeger, toen je nog in loondienst was trok de vrijheid van het eigen bedrijf je. Maar nu blijkt die vrijheid vies tegen te vallen. Zit je op zaterdagavond nog een offerte te maken, of zwoeg je op zondagmiddag op de administratie. Dat was niet wat je in gedachten had. Kan dat niet anders?EVENT voor ZZPers: Harder groeien door zachter te werken

Ben je zelfstandig ondernemer? Wil je graag meer omzet en meer verdienen of gewoon meer mensen helpen? Maar wil je ook volop tijd voor jezelf? Dan is zacht werken voor jou interessant. Zo ga je meer bereiken, op een relaxte en ontspannen manier. Wil je weten hoe je dat aanpakt? Bezoek dan op donderdag 5 juni mijn event ‘Een zaak van zacht werken’. Klik hier en ontdek hoe je harder gaat groeien door zachter te werken. Met de code 

Niet harder, maar zachter werken

Ja hoor, dat kan best anders. Sterker nog: daarvoor is een uiterst eenvoudige formule. Die heet: niet harder, maar zachter werken. Bij zacht werken gaat het niet om ploeteren, om tempo maken, om jezelf afbeulen, om meer-sneller-beter-hoger. Bij zacht werken gaat het om werken vanuit je eigen ik. Jouw inspiratie, jouw talenten. Dingen doen waar jij goed in bent én waar je klanten je graag voor betalen. Dingen die jij eindeloos leuk vindt. Dingen die je geen moeite kosten, maar waarvan je als vanzelf in een flow komt. Alle ondernemers kunnen stoppen met hard werken en vandaag beginnen met zacht werken. Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Zo pak je het aan:

1. Stop met haasten en doe minder

Probeer niet meer snel-snel nog meer klussen in je dag te proppen, maar ga juist minder doen. Minder doen? Dat lukt alleen als je haarscherpe prioriteiten kunt stellen. Als je precies weet wat belangrijk is, wat er voor jouw bedrijf toe doet. Werk je vaak gehaast? Dan ben je meestal ook slordig met je prioriteiten. Doe je van alles een beetje, zonder echte aandacht, zonder echte prestaties. Zonder echt het verschil te maken. Wil je zacht werken? Doe dan minder en stel betere prioriteiten. Doe alleen nog wat er echt toe doet.

2. Doe de dingen niet goed, maar geweldig.

Neem niet langer genoegen met ‘voldoende’ of ‘goed’, maar doe alleen nog maar dingen geweldig. Zo dwing je jezelf om je te focussen. Op je talent. Op waar jij het verschil kunt maken. Doe niet meer alles, maar ga opnieuw prioriteiten stellen. Kies voor de dingen die jij goed kunt, daar neem je de tijd voor en ga daar in excelleren. Al snel bouw je zo een reputatie en uitstekende staat van dienst op. Geen concurrent die dat eenvoudig even snel kan kopieren. Zo bouw je in alle rust aan een geweldige naam en een geweldig bedrijf. Doordat jij geweldig werk levert.

3. Lach en heb lol

Zacht werken lukt niet als je met tegenzin staat te ploeteren. Zacht werken doe je vanuit passie en met plezier. Het goede nieuws: dat voel je continu! Werk je met tegenzin aan een klus? Heb je ergens geen zin in? Zie je tegenzin als een belangrijk alarm: stop direct met dit werk en vraag je af hoe het anders kan. Kun je hier een assistent voor inhuren? Kun je dit werk helemaal verwijderen uit je bedrijf? Denk niet te snel ‘dat dingen nou eenmaal zo horen’, maar ga zelf uitvinden hoe het anders kan. Je bent niet voor niets ondernemer. Jij maakt je bedrijf! Voordat je het weet heb jij die nieuwe manier van werken ontdekt die straks iedereen in jouw branche van je wil leren. Stop met tegenzin en ga op zoek naar je passie, naar de liefde in jouw bedrijf. Die liefde wordt de motor van je groei, daarmee krijg je de leukste klanten en zo ga je echt groeien. Door zachter te werken, vanuit jouw passie en talent.

4. Ga slapen, sporten, dutten en uitrusten.

Zacht werken doe je altijd vanuit rust. Voldoende rust is daarom belangrijk. Alleen zo heb je namelijk de energie om goede keuzes te maken, prioriteiten te stellen en goed werk te leveren. Rusten is geen luxe, maar een must. Voel je de druk toenemen? Ga dan niet harder werken, maar zachter. Neem een time-out, wandel even in de zon, doe een middagdutje, ga sporten. Zo zie je weer waar je echte prioriteiten liggen en wat er anders of slimmer kan.

5. Stop je verslaving.

Zacht werken klinkt ideaal. Maar als het zo ideaal is, waarom doet niet iedereen het dan? Daarvoor is één belangrijke reden: zacht werken valt niet mee. Vooral niet voor ondernemers die verslaafd zijn aan hectiek, drukte en aandacht. Zie jezelf maar als de brandweerman die volop in de weer was met het blussen van brandjes, maar nu preventief rookmelders gaat installeren. Dat is even andere koek. Drukte geeft ons vaak een (onterecht!) gevoel van urgentie, geeft een bestaansrecht. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen: daarvan afkicken valt niet mee. Maar het is bijzonder de moeite waard. Mits je het aandurft om je eigen urgentie-verslaving te doorbreken.

Harder opschieten door zachter werken

Veel ondernemers zijn dag en nacht in touw met hun bedrijf. Dat klinkt leuk, maar is op langere termijn uitputtend. Je prioriteiten zijn niet meer scherp, je loopt klanten mis of ziet kansen over het hoofd. Terwijl het ook anders kan. Hard werken is niet nodig. Met zacht werken schiet je veel harder op. Werken kost minder moeite, je doet wat er echt toe doet en werkt op een natuurlijke manier met je eigen talenten. Wil jij ook zachter werken? Dan moet ik je waarschuwen. Het valt namelijk niet mee om echt zachter te werken. Steeds weer spoken die stemmetjes door je hoofd: “Ga eens aan de slag”, “Wat heb je nou gedaan”, “Schiet eens op”. Wil je zachter werken? Dan wordt het hard werken om een nieuwe werkhouding aan te leren! Toch is het zeer de moeite waard. Want zoals een onbekende wijsgeer ooit zei: “Gras groeit niet harder door er aan te trekken”, maar… jouw bedrijf ook niet. Heleen zet haar koffie neer en stopt resoluut haar smartphone in haar tas: “Je hebt groot gelijk. Die mails kan ik morgenochtend ook beantwoorden, ik heb niet met jou afgesproken om afgeleid te worden door e-mails van anderen.” Dan begint ze te lachen: “Vertel eens: hoe kan ík m’n bedrijf sneller laten groeien door zachter te werken?”

Lunchwebinar Met Ellen de Lange-Ros

Ja ik ben bij het LunchwebinarAanstaande donderdag 22 mei organiseer ik een extra LunchWebinar met Ellen de Lange-Ros. Het webinar is gebaseerd op het boek ‘Een zaak van zacht werken’ van Dr. Ir. Ellen de Lange-Ros, dat momenteel in de top-100 van bestverkochte boeken bij managementboek.nl staat. Het webinar wordt live gegeven door Ellen zelf. Je krijgt tijdens het lunchwebinar de kans om haar persoonlijk je vragen te stellen over zachter werken of je eigen bedrijf.

Dit is een gastblog van Ellen de Lange-Ros.
Eigenaar van Faxion.
Auteur van Een Zaak van Zacht Werken
Origineel gepubliceerd op faxion.nl.

Over de schrijver
Reactie plaatsen