Online presentatie maken met meer interactie
13 juni 2016 

Online presentatie maken met meer interactie

Een online presentatie maken is niet altijd even gemakkelijk.
Het geven vergt ook de nodige technieken.
Waar moet jij nu precies op letten?

Het beeldmateriaal wat je gebruikt en hoe je het presenteert is belangrijk. De visualisatie is één van de meest doorslaggevende factoren bij online meetings, trainingen en webinars.

Meer over het gebruik van rechtenvrije foto’s lees je op mijn artikel ‘gratis foto voor webinar website en presentaties’.

Mijn tips bij een online presentatie maken en geven

Probeer gratis
Je kunt 14 dagen gratis GoToWebinar uitproberen. Dus wil je graag beginnen met het geven van een online presentatie, meld je dan nu aan.

Gebruik de juiste tools
Met Google slides en GoToMeeting maak je gemakkelijke en overzichtelijke presentaties.

Attendeer deelnemers
Stuur emails naar mensen die zijn ingeschreven, maak het gemakkelijk door het aan een kalender te koppelen. Zo kunnen jouw deelnemers ook plannen en krijgen ze een herinnering.

Start op tijd
Laatkomers kunnen altijd later inspringen of een herhaling bekijken. Je kan nu eenmaal niet blijven wachten. Net zoals jij, hebben de meeste deelnemers een planning, waaraan zij zich willen houden.

Simpele slides
Gebruik beeldmateriaal en niet teveel tekst. Je wilt dat deelnemers naar jou luisteren en niet teksten lezen.

Gebruik je beeldmateriaal slim
Wees er zeker van dat jouw beeldmateriaal past in je presentatie. Gebruik grafieken in plaats van vertellen. Statistieken toelichten is beter dan uitleggen.

Behoud structuur en tijd
Zorg voor niet teveel slides (20 is echt een max). Besteed ook niet teveel tijd aan één slide (3-4 minuten is een max).

Wees voorbereid
Oefen je presentatie. Alleen een online presentatie maken is niet genoeg. Om succesvol te geven moet je oefenen.

Voorkom langdradig en saai
Hou je luisteraars met de focus op je verhaal. Vraag om een reactie middels een poll of antwoorden via de chat. Creëer humor in je verhaal. Vertel een verhaal, niet alleen feiten.

Geef ruimte voor vragen
Beantwoord geen vragen tussendoor maar doe het aan het eind. Zorg voor voldoende tijd hiervoor in de totale tijdsduur.

Stop tijdig
Sluit het webinar echt af en hou het niet open met het beantwoorden van vragen. Niet iedereen heeft een vraag maar wel wil tot het einde blijven. Echter hebben ze iets anders gepland na jouw webinar. Vragen kunnen altijd per email beantwoord worden, geef deze optie. Bedank iedereen voor de deelname.


Deze tips zijn een fractie, maar wel de belangrijkste, van mijn tips over hoe een online presentatie maken en geven tot een succes kan leiden. Zorg dat je boodschap over komt. Verkoop je een product of dienst? Bied dit dan ook aan in jouw presentatie.

Wil je alvast starten met jouw online presentatie? Meld je dan aan bij GoToWebinar. Je probeert het 14 dagen gratis, zonder verplichtingen.

Heb je nog meer tips voor andere lezers van dit blog? Of vragen? Plaats ze dan onderaan dit bericht. Bedankt en een succesvolle presentatie gewenst.

Over de schrijver
Reactie plaatsen